Четвер
28.03.2024, 18:43
ОСВІТА УКРАЇНИ
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная Письменники свободи або невигаданий вплив історії - Форум Регистрация Вход
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Кінематограф очима молоді » Фільми для інтелектуального і морального розвитку » Письменники свободи або невигаданий вплив історії (Ричард ЛаГравенес)
Письменники свободи або невигаданий вплив історії
ukrosvitaДата: Неділя, 17.01.2010, 14:37 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Администраторы
Повідомлень: 168
Репутація: 11
Статус: Offline
Любов до свободи – це любов до людей
Уїльям Хезлітт (Гезлітт)

Коли ми чуємо слово «Голівуд», які асоціації виникають першими? Перед очима постає така собі фабрика по штампуванню лише тих фільмів, що можуть стати касовими і принести чималі прибутки, а інакше гра не коштує свічок. Фінансовий успіх понад усе – це головне кредо життя західної людини (звучить немов новий вид гомосапіанс). Але так було не завжди. Ніхто не бажає згадувати семидесяті роки, коли славнозвісна Америка робила гарне авторське кіно, і лише з появою Джорджа Лукаса і його „Зіркових війн” кінематограф покотився по драбині касових зборів і вічного пошуку тем для світових блокбастерів.
Світ кіно змінився кардинально, але окремі острови свободи ще й досі залишилися і тішать справжнього гурмана своїми шедеврами. Так компанія „Парамаунт” і компанія „МТВ філмс” два роки тому, тобто у 2007 році представили на суд глядачів засновану на реальних подіях історію каліфорнійського містечка Лонг Біч про так званих тяжких підлітків під назвою „Письменники свободи”. Головну роль у фільмі виконала оскароносна крихітка Хіларі Суонк. Якщо гарним і фігуровим актрисам легше пробиватися у кінематографі, не володіючи глибокими акторськими даними, то от Хіларі Суонк прийшлося добряче попотіти, аби змусити глядача, тим паче західного, не відриватися від її гри. У фільмі „Письменники свободи” їй вдалося це на усі сто відсотків, а співпраця із режисером і сценаристом Ричардом ЛаГравенесом дала той продукт, який зазвичай виставляють на Оскар, але...
Введіть назву цього фільму в пошукові системи і ви отримаєте короткий і невірний опис, який не дасть ані уявлення про фільм, ані спонукає до його перегляду. Але кожен, хто подивиться його навряд чи залишиться байдужим, адже це не просто фільм – це історія життя і історія важкого шляху до пошуку свого місця під сонцем, особливо для тих, кого так зване цивілізоване суспільство називає покидьками...
Назва фільму „Письменники свободи” походить від однойменної книги, яка лягла в основу картини. Freedom Writers – це цілий рух в Штатах: у нього є навіть свій фонд. Засновником цього руху і фонду є викладач англійської мови і літератури Ерін Грюелл, яку у фільмі грає Хіларі Суонк. Головна мета цього фонду – нові методи навчання тяжких підлітків різних національностей і рас. В основі фільму лежать спогади Грюелл про початок її викладацької кар’єри, яка переросла в дещо більше, аніж просто робота. Усі її знання, терпіння і прагнення вилилися у плід колективної творчості з учнями, в «Щоденник письменників свободи» («The Freedom Writers Diary: How a Teacher and 150 Teens Used Writing to Change Themselves and the World Around Them»).
У світовому кінематографі, та й у педагогічній літературі дуже мало достойних робіт, які можуть насправді, а не в теорії змінити світ і допомогти хоча б одній людині. Методи Ерін Грюелл і її самовіддача допомогли повернути в родини десятки учнів, її місія була в тому аби врятувати цілий клас від зневіри, смерті, наркотиків, проституції і ще багато-багато інших проблем. І їй це вдалося. Хто з наших педагогів може похвалитися такими результатами? Хто з них взяв книгу „Щоденник письменників свободи” до рук і прочитав її чи подивився художній фільм і взяв собі на замітку, спробувавши навчити своїх учнів в першу чергу терпінню і толерантності один до одного, віри в себе і бажанню пройти все життя із високо піднятою головою роблячи навколо добро??? Ні, більша частина українських педагогів навпаки змушує учня боятися майбутнього, вважати, що життя без грошей – це не життя, а все на світі купляється і продається. Хіба це має лежати в основі виховного процесу, пусті побрехеньки, звіти, педагогічні наради і вічне незадоволення заробітною платою? Дуже багато випадкових і байдужих людей в школі, а це катастрофа, адже саме тут формується майбутня людина. Проблема байдужості притаманна не лише нашій країні. Чудово у фільмі „Письменники свободи” змальована конфронтація між завучем школи і Ерін Грюелл, яка намагається вибити у керівництва книги для учнів, які можуть вплинути на них. Що вона чує у відповідь? „Вони ніколи не будуть це читати. Вони навіть казок не читали. Вони книги знищують...”. Це штучно створений стереотип, який слугує виправданням бездіяльності. Навіщо ж тоді переконувати суспільство в тому, що ти теж людина, якщо на тобі і так поставили хрест? Таких більшість і за це необхідно вводити кримінальну відповідальність, адже таке ставлення поділяє суспільство на касти і не за розумом, а за статком родини і успіхами рідних. Хіба дитина має відповідати за батьків, родичів? Хіба народження в президентській родині роблять людину людиною, а не її вчинки?
Але чудово усвідомлювати, що справжні вчинки і ідеалісти бувають не лише на сторінках книжок чи на екрані, вони бувають і в житті, як це довела Ерін Грюелл.
Знаєте, що за книгу просила Грюелл у дирекції школи? „Щоденник Анни Франк”, який розповідає про найбільше звірство людини над іншою людиною, про холокост. Причина вибору проста – нетерпимість. В класі Грюелл зібралися представники різних націй, і деякі знущалися над темношкірим однокласником. Грюелл не читала довгих промов і нотацій, які з присмаком моралізаторства ніколи не змінять світ. Вона обрала „Щоденник Анни Франк” для того, аби показати як таке ж зневажливе ставлення одного народу до іншого зробило можливим знищення мільйонів людей, і не просто знищення, а знущання і звірства, які дозволили здирати живцем шкіру і шити взуття, дамські сумочки, а з волосся спалених жертв робити парики, шиньйони і таке інше. Навіть кістки згодилися на чудові більярдні шари...
Ерін Грюелл не чекала доки уряд підніме заробітну платню чи школа виділить кошти, вона просто пішла підробляти на вихідних у готель і купила цю книгу для всього класу, не вимагаючи повернення коштів чи вдячності. І понеслася історія перетворення... Потім на її ж кошти весь клас замість уроку поїхав в Національний музей пам’яті жертв холокосту. Радимо подивитися в очі акторів, які взяли участь у цьому фільмі, навіть тут ви побачите непідробний жаль і розуміння, що пора змінюватися. Головне – це толерантність і розуміння, що немає нічого ціннішого за життя, саме цьому змогла навчити Ерін Грюелл.
Можливо, саме зараз і нам українцям пора відкрити для себе досвід письменників свободи і нарешті прочитати „Щоденник Анни Франк”. Цей щоденник зміг змінити не одне життя, можливо тому, що написала його маленька єврейська дівчинка Анна Франк, яка так і не дочекалася щасливого завершення казки і в 1944 році, за місяць до звільнення померла в концтаборі. В цьому щоденнику з 12 червня 1942 року по 1 серпня 1944 року Анна розповідала про усе, що відбувалося навколо, як жила її родина, сусіди, як було страшно весь час переховуватися від гестапо і щодня бажати сонця, щодня задавати питання: „Чому? За що?”.
Весь світ визнав вплив цієї книги, яка без грошей і реклами, без агентів і блату стала світовим бестселером і змінила кардинально не один світогляд. Саме сьогодні Україні необхідно передивитися своє ставлення до інших народів, до подій Другої світової війни, адже з’являються і прогресують на державному рівні неонацистські рухи, які окрім війни і ненависті ніколи не приносили плодів.
Нещодавно у рідному мені місті Кременець я стала свідком плюндрування молоддю пам’ятника жертвам нацизму, цей пам’ятник був заснований на місті рову, де було вбито 15 000 євреїв. Знаєте, що було написано на цьому пам’ятнику? „СС Галичина, Бандера” і намальована свастика. Я не звинувачую цих молодчиків, я звинувачую суспільство, батьків і шкільне виховання. Коли замість того аби навчити дітей історії, поваги і любові мало не щодня їм розповідають, як ганебно поводяться з Україною і як би добре було б якби Гітлер переміг у Другій світовій війні. Не потрібно бути пророком, аби здогадатися, що у майбутньому може вилитися з такого виховання. Замість того аби піднімати усіма способами культуру ми піднімаємо з надр лише ненависть.
Для тих, кому лінь читати, можна дізнатися про Анну Франк на сайті YouTube, на якому Фонд Анни Франк відкрив канал інтернет-телебачення, присвячений цій голландській дівчинці, чий щоденник є одним з найбільш відомих і вражаючих документів про звірства фашизму. Усі ці уроки дає нам історія лише для того аби більше ніколи подібне не могло повторитися!
Фонд Анни Франк планує також створити віртуальний музей, відкриття якого повинно відбутися в квітні 2010 року в рамках подій, присвячених 50-річчю Будинку-музею Анни Франк.
Радує те, що в липні цього року Щоденник Анни Франк увійшов у число 35 об’єктів, що включені в реєстр „Пам’яті світу” Переліку всесвітньої спадщини Організації ООН по освіті, науці і культурі (ЮНЕСКО).
Як бачимо книга і події для виховання складної молоді Ерін Грюелл обрала вірно і результати були дивовижними. Тепер чимало підлітків і молоді Америки має змогу отримати допомогу, знання і долучитися до справи порятунку людства. Отже, не все так погано у країні із статуєю свободи, якщо поряд із розбещеними сектантами є і працює фонд Письменників свободи.
Усі ці проблеми і набагато більше піднято у однойменному фільмі Ричарда ЛаГравенеса, а чудова гра акторів і розуміння того, що все це правда додають перегляду більшої уваги і цікавості. Цей фільм змусить вас замислитися, а це вже велика перемога мистецтва. Шкода лише про те, що ми так мало знаємо про справжнє мистецтво і перемогу людини над самою собою, адже головна боротьба нашого життя це не за виживання чи фінансове благополуччя, головна боротьба з самим собою за перемогу найкращих якостей, адже кожному з нас доброго і злого Бог дав порівну і лише від нас залежить, хто чи що переможе.

Костилєва Наталія (журнал "Стіна" №4-5 (2009)

 
Форум » Кінематограф очима молоді » Фільми для інтелектуального і морального розвитку » Письменники свободи або невигаданий вплив історії (Ричард ЛаГравенес)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz