Субота
20.04.2024, 15:24
УКРАЇНСЬКА ОСВІТА
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная Регистрация Вход
Меню сайта

Наш опрос
Який критерій при виборі навчального закладу для Вас є найважливішим?
Всього відповідей: 126


Коледж міжнародної торгівлі
КИЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ
УЦ Контакт Комп’ютерні курси на базі НТУУ КПІ
" Дети Индиго " Сайт творческих детей
Главная » 2009 » Серпень » 31 » Журнал "Стіна" їде на Перший Етнофестиваль „Співочі тераси” 6 вересня 2009 р. в селі Городне Краснокутського району, Харківська область
Журнал "Стіна" їде на Перший Етнофестиваль „Співочі тераси” 6 вересня 2009 р. в селі Городне Краснокутського району, Харківська область
11:27
Музична концепція фестивалю

      Етнофестиваль  «Спiвочi Тераси»  створений для пошуку та демонстрації кращих музичних зразків в області етнокультури України – як древніх, так і сучасних.

Принцип надання музичного матеріалу -  полюсний.
      З одного боку, це яскраві зразки аутентичного фольклору (так званого «корінного співу»), пов”язаного із  давніми та прадавніми обрядовими традиціями землеробного циклу, древньословянської та  трипільської культури, українських музичних  артифактів, що збереглися до наших днів. Це сприйняття та пропаганда фольклору як етнічного коріння, своєрідного культурного генотипу нації  - в протидію думці, що склалася в громадській свідомості, про сприйняття  фольклору як  концертно-презентаційної «шароварної» культури, ще за часів «15-ти республік – 15-ти сестер».
      З іншого боку– це органічна інтерпретація фольклорних витоків у творчості сучасних професійних музикантів -  через сучасні музичні жанри – рок, джаз, фьюжн, і т.д., з використанням нових засобів музичної виразності, нових виконавчих прийомів і тембрів, актуальних та  старовинних музичних інструментів, застосуванням сучасних музичних технологій.  Ми сподіваємось,що музичний рух всередині цих полюсів принесе етнофестивалю «Спiвочi Тераси» багато цікавих творчих здобутків.
      У зв’язку з цим пропонується новий підхід до самої фестивальної традицїї щодо демонстрацїї музики, а саме: ансамблі аутентичного фольклору представлятимуть  музику не на сцені, а в природному середовищі - на землі, на овальній площадці терас  (так званий „нульовий рівень” – за науковою термінологією) «Спiвочих Терас», унікальна акустика яких дозволить музикантам працювати без мікрофонів, з донесенням кожного звуку до слухачів.
      Для якісного проведення концертів сучасної фольклорної музики  підготовлено спеціальну нову площадку  «Спiвочiх Терас» - “Зелені Тераси”. Це ландшафтний концертний зал просто неба, місткістю близько 5 тис. глядачів, який дозволить застосовувати  всі  сучасні музичні технології для створення повноцінного шоу та  атмосфери справжнього свята.
      Водночас фестиваль  «Спiвочi Тераси» буде пропагувати інші різновиди народних мистецтв – гончарні майстерні, зразки  декоративно-прикладного мистецтва, старовинні танці, театральне дійство, різноманітні народні промисли, колекцїї традиційних та старовинних, невідомих широкому загалу етнічних музичних  інструментів, виставки етнічного живопису, скульптури, тощо.
      Важливим аспектом в роботі фестиваля «Спiвочi Тераси» буде привернення до нього уваги та залучення до спільної роботи професійних музикантів, фольклористів та мистецтвознавців – завідуючих кафедрами фольклорної музики музичних академій, консерваторій, інших музичних та культурних навчальних закладів України. Це надасть змогу демонструвати безцінні здобутки науково-дослідницької роботи музикантів-фольклористів нашої країни, об’єднати їх зусилля, і зробити їх роботу відкритою для широкого загалу прихильників народної культури. .Бажано, аби етнофестиваль «Співочі Тераси» став своїрідною «Альма матер» для всіх фольклористів України.
       Один з парадоксів сучасної культури полягає в тому, що сьогодні, нажаль чи на щастя,  всупереч традиційній думці, носіями  фольклору є не лише «виходці з народу», а й сучасні фольклористи, фахівці-професіонали, які по крохах збирають, систематизують та відтворюють вживу всі ці скарби. Мета – донести нашу «корінну культуру» до кожної молодої людини, розбудити прадавній культурний генотип наших геніальних нащадків. Живильний струмочок «корінного співу» без сумніву, додасть нової сили,  здоров я та  творчої самобутності нашій культурі.
       Суттєвим моментом у фестивалі є спів і виконання зразків аутентичного фольклора  молоддю, ( а також студентами музичних закладів), а саме, -  учасниками фольклорних експедицій під керуванням музичних корифеїв, фахівців в галузі дослідження фольклору. Останній момент є принципово важливою творчою метою фестиваля.
      Звучання прадавнього етноспіву у виконанні талановитої молоді – одне з головних завдань та переваг фестивалю, яке презентуватиме це мистецтво не як музейну культуру „вимираючих” бабусь, а як інтонаційно – свіже, сучасне мистецтво цивілізованої нації. Етнофольк в його достовірно-корінному, аутентичному, з одного боку, - і сучасному звучанні,  - з іншого, повинен стати актуальним та найбільш престижним рухом в молодіжному середовищі східної України, Слобожанщини, та України загалом.
      Знати своє коріння, родовід та знатися на своєму мистецтві має бути модним! 
                                                                                                                                       АРХИПОВА АННА
 
 
 
 
Просмотров: 1926 | Добавил: ukrosvita | Рейтинг: 5.0/5 |
Всего комментариев: 3
2 Sman_NN  
0
Ціково. Я якого він числа і де можна програму подивитись?

3 ukrosvita  
0
сайт фестивалю http://spivochi-terasy.com.ua/

1 Олег  
0
Молодці, дуже класно придумали. О це я розумію етнофестиваль, куди тій „Країні мрій” братися!

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Поиск

Друзья сайта

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДІПК
ІНСТИТУТ ТУРИЗМУ
КИЇВЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ РИНКОВИХ ВІДНОСИН

Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz