Четвер
28.03.2024, 17:13
УКРАЇНСЬКА ОСВІТА
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная Регистрация Вход
Меню сайта

Наш опрос
Який критерій при виборі навчального закладу для Вас є найважливішим?
Всього відповідей: 126


Коледж міжнародної торгівлі
КИЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ
УЦ Контакт Комп’ютерні курси на базі НТУУ КПІ
" Дети Индиго " Сайт творческих детей
Главная » 2009 » Березень » 18 » ЗАСІДАННЯ ДЕВ'ЯТНАДЦЯТЕ Сесійний зал Верховної Ради України 17 березня 2009 року
ЗАСІДАННЯ ДЕВ'ЯТНАДЦЯТЕ Сесійний зал Верховної Ради України 17 березня 2009 року
13:26

Вноситься на розгляд проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішнього незалежного оцінювання знань, реєстраційний номер 3675. Доповідач: міністр освіти і науки Іван Олександрович Вакарчук. Співдоповідачем буде виступати голова підкомітету Комітету з питань науки освіти Леся Юріївна Горобець.

Будь ласка, Іван Олександрович, вам слово.

ВАКАРЧУК І.О.

Високодостойний пане Голово Верховної Ради України, шановні народні депутати України. Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішнього незалежного оцінювання знань подано на ваш розгляд, розроблено на виконання Указів Президента України від 20 березня 2008 року про додаткові заходи (щодо підвищення якості освіти) та від 25 вересня 2008 року, а також за наслідками розгляду питання про зовнішнє незалежне оцінювання на засіданнях Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти від 13 лютого та 16 квітня 2008 року та на виконання відповідного рішення Кабінет Міністрів України від 28 травня 2008 року. Складаю велику подяку всім, хто доклався до розроблення цього важливого документу. Законопроект передбачає внесення доповнень до законів України "Про освіту", "Про загальну середню освіту", "По вищу освіту".
По-перше, подається визначення термінів "зовнішнє незалежне оцінювання знань", "зовнішнє незалежне оцінювання знань осіб, які бажають вступити до вищих навчальних закладів".
По-друге, пропонується передбачити, що прийом осіб на навчання до вищих навчальних закладів не залежно від форми власності навчального закладу та джерел оплати за навчання здійснюється на конкурсній основі відповідно до здібностей і рівня їх знань, визначеного на підставі зовнішнього незалежного оцінювання, передбаченого умовами прийому на навчання до вищих навчальних закладі. По-третє, пропонується доповнити Закон України "Про вищу освіту" статтею 44 прим. "Зовнішнє незалежне оцінювання знань осіб, які бажають вступити до вищих навчальних закладів. По-четверте, унормовується громадське спостереження за проведенням зовнішнього оцінювання. По-п'яте, закон передбачає, що зміст програм зовнішнього незалежного оцінювання повинен відповідати змісту навчальних програм повної загальної середньої освіти, і вони повинні...

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити думку.

ВАКАРЧУК І.О. ...переліком навчальних предметів і строків проведення зовнішнього незалежного оцінювання. 28 січня законопроект цього року був розглянутий на засіданні уряду та внесений на розгляд Верховної Ради України 18 лютого, одноголосно підтриманий профільним Комітетом Верховної Ради України з питань освіти і науки.  Прийняття вищезазначеного проекту не потребує додаткових коштів з державного бюджету. Прошу підтримати законопроект. Дякую вам за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іван Олександрович. Сідайте.

Леся Юріївна Горобець - голова підкомітету Комітету з питань науки і
освіти. Будь ласка, позиція комітету.

10:51:15

ОРОБЕЦЬ Л.Ю.

Доброго здоров'я, колеги! Спершу хотіла би подякувати всім політичним силам за те, що цей проект появився в порядку денному, і вам, Володимир Михайлович, особливо. Це свідчить про нашу увагу в таким буремний час до національної освіти. Перше. Я б хотіла привернути вашу увагу до деяких аспектів. Цей проект є спільним дітищем Кабінету Міністрів і Комітету Верховної Ради з питань освіти і науки України. До його підготовки були залучені освітяни-практики, вітчизняні і зарубіжні експерти.
Друге. На сьогоднішній день це й проект узгоджений з усіма можливими відомствами і службами, проект отримав підтримку Мінфіну, Мінекономіки, окрім того, він отримав позитивну експертну оцінку наших служб Верховної Ради.
Третє. Я хотіла б відмітити, що проект про зовнішнє незалежне оцінювання дозволяє забезпечити рівний доступ до освіти. Окрім того, він дозволяє якісно моніторити рівень знань наших учнів.  Мушу зазначити, що коли ми втілювали цю реформу на практиці, ми стикнулися з багатьма недоліками існуючої системи, зокрема пільгами широким категоріям громадян, пільгами при вступі до вузів. І це - наступне питання, яке б нам слід було розглянути найближчим часом. Однак сьогодні при цьому ми розглядаємо законопроект, положення якого вже були перевірені практикою і успішно затверджені. І мушу зазначити, що завдяки втіленню цього проекту в дійсність вища школи отримала більш якісну підготовку абітурієнтів. На престижних факультетах за результатами останньої сесії кількість відмінників подекуди зросла на 40 відсотків. Це нововведення, яке якісно міняє обличчя нашої освіти. І загальна освіта так само виявилась обдарованою цим проектом. Мотивацію отримали не лише учні вчитися і далі оступати, відповідно до рівня своїх знань і навиків. Мотивацію отримали вчителі і освітяни всієї України. Я мала можливість спілкуватися з викладачами 14 областей України...

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити думку.

ОРОБЕЦЬ Л. Ю. Тому я, ви знаєте, більш палкої підтримки такого законопроект я не й не могла очікувати. Тому дуже прошу, колеги, підтримати в першому читанні, тим паче, що це питання для нас всіх воно є абсолютно аполітичним. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Леся Юріївна. Шановні колеги, прошу записатися на
виступи в обговоренні. 2 - за, 2 - проти.
Прошу вивести прізвища народних депутатів на табло. Народний депутат Петренко, фракція "Блоку Юлії Тимошенко".

10:53:58

ПЕТРЕНКО В.М.

Народний депутат Петренко, фракція "Блоку Юлії Тимошенко", Полтава. Прошу передати слово Полохало.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Іванович Полохало, голова комітету, будь ласка.

10:54:10

ПОЛОХАЛО В.І.

Шановний Володимир Михайлович! Шановні народні депутати! Я прошу уваги і хотів би звернути вашу увагу на те, що це справді дуже важливий законопроект. Важливий тому, що представники всіх фракцій його обговорювали, були пропозиції від всіх фракцій, працювали депутати від різних фракцій, у тому числі і в робочій групі, в якій були не тільки члени нашого комітету, а й ті, які не входять до нашого комітету. хотів би сказати, що політику у сфері освіти розробляє Верховна Рада згідно чинного законодавства і звичайно комітет ще в лютому і квітні минулого року рекомендував Кабінету Міністрів розробити і внести на розгляд парламенту відповідні проекти законів. І 18 лютого Комітет з питань науки і освіти розглянув цей проект і рекомендував прийняти його за основу. В чому важливість і в чому значення цього законопроекту, шановні колеги. В тому, що ми унормовуємо, узаконимо незалежне оцінювання, яке дало сьогодні результат. Я думаю, що не варто зупинятися, чому так довго потрапляв до Верховної Ради цей законопроект, не будемо згадувати всі ці перешкоди, але я просив би від імені комітету Верховної Ради України, від імені двох мільйонів тих, хто вступає сьогодні, батьків і абітурієнтів, які сьогодні очікують цей законопроект, відкинути будь-які політичні міркування, тому що
справді, як сказала от народний депутат Леся Юріївна, це абсолютно аполітичний, але абсолютно потрібний законопроект, який необхідно прийняти його негайно в першому читанні. Прошу, шановні колеги, підтримати. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тарас Чорновіл, фракція Партії регіонів.

Шановні колеги, тут до мене підходять ще, я перепрошую, і говорять, що записувалися, але не встигли записатися. Система працює так: якщо хтось із фракції один записується або "за", або "проти", інші вже не можуть записатися, розумієте, яка ситуація.  Будь ласка.

10:56:38

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги - народні депутати! Я найперше в зв'язку з тим, що було тільки що сказано, наголошую, що висловлюю виключно свою особисту думку, оскільки записи в скороченій процедурі, наскільки відомо, за Регламентом не прив'язаний напряму до позиції фракції. Фракція, наскільки я знаю, не підтримує саму процедуру зовнішнього тестування, і тому, очевидно, буде голосувати проти.  На мій погляд, цей закон, ще раз кажу, на мій особистий погляд, заслуговує
на те, щоб його приймати в першому читанні, з наступних аргументів. По-перше, саме тестування зовнішнє вже сьогодні введено в практику, і воно вже працює. Але воно працює без належного законодавчого обґрунтування. І тому, очевидно, для того щоб було менше звинувачень і менше тих зловживань, які регулярно виникають, потрібно цю форму або повністю ліквідовувати і забороняти. Або, друге, на мій погляд, це є конструктивніший шлях, нормально законодавчо урегулювати остаточно, щоб не могло виникати ніяких непорозумінь.
Але сам цей законопроект не дає відповіді на цілий ряд питань, які виникли останнім часом щодо процедури зовнішнього тестування. І серед інших речей це є поява певних формулювань, нового аргументаційного і поняттєвого апарату, які у даному законопроекті не розшифровуються. За тих обставин, якби сама система була би давно працюючою, ми могли би спокійно подивитися на те, що формулювання ці можуть бути визначені і їх зміст конкретно сформульований у підзаконних актах, у відповідних розпорядженнях, у постановах Кабміну тощо. Але у даному випадку система тільки починає працювати. І тому, на мій погляд, цей законопроект треба приймати у першому читанні. Але до другого читання систему понятійного апарату треба уточнити. Зокрема, і щодо сертифікаційних робіт, і до банку завдань, і щодо самого органу, який має контролювати і здійснювати цю роботу. Тому моя особиста пропозиція - голосувати тільки у першому читанні, але підтримати все ж таки.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна - Народна Самооборона".

10:58:53

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Наша Україна - Народна Самооборона". Шановні народні депутати, безумовно, цей закон потрібен, з одного боку, а з другого боку, його треба приймати дуже обережно.  Чому обережно? Ми віддаємо, доповнюючи статтю 44 прим. змістом, який, називається стаття "Зовнішнє незалежне оцінювання бань осіб, які бажають вступити до вищих навчальних закладів", уряду право затвердження загального порядку зовнішнього незалежного оцінювання і визначати установу, уповноважену на проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Вважаю, що це потрібно робити законом. Це перше.
Друге. Я хочу задати питання авторам цього документу. Скажіть мені, будь ласка, яке значення мають сьогодні оцінки і взагалі результати оцінювання знань учнів, які зробили вчителі в школі. Чи вони взагалі втрачають і жодного значення не мають? Якщо не мають, то давайте напишемо яке співвідношення. Якщо дитина перший раз не поступила, перший раз не здала, то чи як наступний рік відбувається, що?  Що стосується того, що введені нові поняття, у тому числі, поняття, що таке зовнішнє незалежне оцінювання, то я притримуюсь і дякую Науково-експертному управлінню, там працювали Шуба і Овчаренко, за таку пропозицію, яку вони надають і пропоную її включати зараз, бо за перше читання цього документу я проголосую. Вони пропонують записати так: зовнішнє незалежне оцінювання - це система об'єктивного оцінювання рівня знань осіб, які бажають здобувати вищу освіту на базі повної загальної середньої освіти за єдиними вимогами і програмами з метою забезпечення конкурсного відбору для прийому на навчання до вищих навчальних закладів незалежно від форми їх власності та джерел оплати за навчання. І будемо говорити ще, що сьогодні знайшли шлях обходу цієї норми. Сьогодні обходять, виключають дітей з тим, щоб вони знову...

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити. Завершуйте, будь ласка.

КАРМАЗІН Ю.А. І я хотів би звернути увагу міністра освіти про те, що сьогодні багато вузів виключають дітей з другого, з третього курсу, щоб знову поступали і знову поповнили корупційний ланцюжок, корупційну систему. На це треба звернути увагу як ноу-хау, яке обходить всі ці системи, про які ми зараз говоримо. Я буду підтримувати і прошу вас підтримати у першому читанні із застереженнями.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, розгляд питання завершено. Разом з тим, враховуючи чутливість цього питання і для того, щоб ми приймали усвідомлене рішення, я прошу кожну фракцію по одній хвилині сформулювати свою позицію з приводу цього законопроекту. Будь ласка, від фракції комуністів, Адам Іванович, ви будете говорити чи хто? Будь ласка, мікрофон. Потім Вадим Колесніченко, потім Олег Зарубінський.

11:01:56

МАРТИНЮК А.І.  Дякую. Мартинюк, фракція комуністів. Шановні колеги, шановні радіослухачі, особливо батьки випускників 2009 року і не тільки, дуже і дуже неоднозначний законопроект. З одного боку, нібито варто підтримувати, бо, так зване, незалежне оцінювання. Хоча в нашій державі нічого незалежного немає і бути не може. Але з другого боку, давайте задумаємося, до чого ми приведемо нашу середню школу, середню освіту цим оцінюванням. Ми приведемо до того, що ми різко значно звузимо загальноосвітній рівень школярів. Адже, кожен школяр, починаючи десь із 5 класу буде вже думати про ті екзамени, про ті тести, які йому потрібно буде написати і він, вибачте за непедагогічне слово, начхав на інші предмети, він буде вивчати тільки ці предмети. Тому ми пропонуємо на даному етапі не підтримувати даний законопроект.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Вадим Колесніченко, фракція Партії регіонів.

11:03:05

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В. Уважаемые коллеги, внешнее тестирование, так называемое независимое, безусловно сужает уровень образования и образованности выпускников наших школ. И самое главное, что благими намерениям дорога в ад вымощена под видом принятия якобы неполитического вопроса втягивается жесточайшее политическое сопротивление. В этих тестах на сегодня абсурдные вопросы задаются, детям навязываются нацистская идеология, фашистская идеология, искажается наша история, нагнетается русофобское настроение, господину министру давно пора бы уволиться по собственному желанию, потому что в Нюрнберге был суд над нацистскими преступниками, над теми, кто издевается над нашей историей, над нашим языком, тоже будет суд и очень скоро, потому что эти тесты на сегодня в последний раз на языке народов, которые имеют родной язык, однако, со следующего года все народные языки будут запрещены. В итоге, Европарламент уже готов рассматривать вопрос по запросу румынских депутатов о том, что уничтожаются права румыноязычной общины. Вот к чему мы сегодня идем, Украина не...

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Олег Зарубінський, будь ласка.

11:04:17

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.ОДякую, Володимир Михайлович. Олег Зарубінський, "Блок Литвина".  Ви знаєте, шановні колеги, варто очевидно нам всім бути реалістами. Ви знаєте, рік тому ми достатньо критично ставились до цього тестування і, я думаю, що там є дійсно багато прогалин і там є дійсно багато проблем, зокрема, і питання з приводу збалансованості знань і розуму, знань і потенціалу розумового, творчого і так далі. Але, знаєте, виходити, мені здається, треба з реалій сьогоднішнього дня. Можуть бути сьогодні відмінені тести і це тестування? Я, наприклад, сумніваюсь, що це може бути так.  З іншого боку, наявність зовнішнього тестування без законодавчої регламентації, оце, дійсно, є серйозна проблема. І тому мені здається, що якщо брати оці мінуси, то треба знайти плюс в тому плані, що регламентація законодавча має бути. Тоді буде менше зловживань. І треба, мені здається...

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Іванович Полохало, фракція БЮТ.

11:05:33

ПОЛОХАЛО В.І.  Шановні колеги, я ще раз звертаюся до представників фракції Партії регіонів. І хотів сказати, що і комітет, і обговорення цієї проблематики, воно було надзвичайно дискусійним. Але дуже прошу вас, не вносити сюди елемент вуличної політики. Це законопроект немає жодного стосунку ні до фашистської ідеології, ні до Муссоліні, ні до іншого. Уважно подивіться, що ви обговорюєте. Тут багато є проблем. І комітет вказував це Міністерству освіти і науки в самому процесі. Ми чесно і об'єктивно критикували міністерство. Міністерство намагається це виправити. Але я ще раз хотів би сказати і підтримати точку зору Олега Зарубінського, якщо ми це не унормуємо, не зробимо це на законодавчому рівні, то буде ще більший хаос.  Тому позиція не підтримати це - це деструктивна позиція. Я закликаю всіх бути конструктивними, як законодавці. 
 
ГОЛОВУЮЧИЙ. Леся Оробець. Будь ласка.

11:06:43

ОРОБЕЦЬ Л.Ю. Колеги, ви знаєте в цей момент я вас прошу подумати. Бо від вашого натискання кнопки залежить доля з цього року близько двох мільйонів людей. Це абітурієнтів, їхніх батьків і родичів. Це дійсно система, яка має можливість забезпечити рівний доступ до освіти. Вперше за багато років молодих і талановитих, але не надто в багатих з'явився шанс поступити і створити свою долю в Україні так як вони цього заслуговують. Колеги, одумайтеся. Це те за що кожному з нас подякують, якщо ми приймемо цей проект. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішнього незалежного оцінювання знань завершено. Пропозиція комітету прийняти законопроект за основу. Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішнього незалежного оцінювання знань (реєстраційний номер 3675).  Прошу, шановні колеги, визначатися.

11:08:06

За-222

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію про направлення на повторне перше читання. Будь ласка, повторне... Ну вибачте, не встигли. Я ставлю на голосування. Шановні колеги, прошу заспокоїтись. Хто за те, щоб повернутися до розгляду проекту закону 3665.

11:08:48

За-224

Рішення не прийнято.

Хто за те... По фракціях, будь ласка. Партія регіонів - 1, "Блок Юлії Тимошенко" - 154, "Наша Україна - Народна Самооборона" - 68, комуністів - 0, "Блок Литвина" -1. Хто за те, щоб направити на повторне перше читання проект закону 3675.
Прошу визначатися.

11:09:26

За-224

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

Верховна Рада України 2009.03.17 16:22
http://www.rada.gov.ua/zakon/new/STENOGR/17030904_19.htm


Просмотров: 2286 | Добавил: ukrosvita | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Поиск

Друзья сайта

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДІПК
ІНСТИТУТ ТУРИЗМУ
КИЇВЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ РИНКОВИХ ВІДНОСИН

Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz