П`ятниця
29.03.2024, 18:16
ОСВІТА УКРАЇНИ
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная До Дня рідної мови - Форум Регистрация Вход
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Роботи юнкорів журналу "Стіна" » Роботи юнкорів до дня рідної мови » До Дня рідної мови (Ольга Русіна)
До Дня рідної мови
olka_smileДата: Четвер, 18.02.2010, 22:10 | Повідомлення # 1
юнкор
Група: Модераторы
Повідомлень: 1
Репутація: 1
Статус: Offline
Рідна мова... Що вона для нас? Необхідний атрибут власної державності? Таке собі патріотичне обрамлення різних офіційних заходів, яке непомітно зникає одразу після того, як закінчується основна частина? Повсякденна необхідність, без якої, проте, цілком можна обійтися?
Цікаво, що таке мова взагалі для людей? Зрозуміло, що не просто засіб для обміну інформацією, бо тоді, напевно, у світі існувала б для зручності одна-єдина мова, як наприклад, єдина система мір і ваги. Рідна мова - визначальна риса кожної нації, „візитна картка” кожного народу. Те, що допомагає йому вижити в складних історичних ситуаціях. Як же ставимося до своєї мови ми?
Багато дослідників вважаються українську націю унікальною через те, що вона віками перебувала під гнітом інших держав і зуміла зберегти свою винятковість, не зникла і не злилася з іншими націями. Без сумніву, у цьому нам дуже допомогла наша мова. Сьогодні ж „мовне питання” є чи не найболючішим в Україні. Чомусь тепер, коли ми нарешті вибороли незалежність, ми якраз і зливаємося непомітно з іншими. І йдеться тут не тільки про російську мову, а й про сотні іншомовних слів, що засмічують українську, про купи русизмів та американізмів, про те, що українці чомусь соромляться всього українського, у тому числі й мови, вважаючи її селянською. Зрештою, чим погані вишивані сорочки? Адже носять в Шотландії чоловіки спідниці, і ніхто цього не соромиться!
Загалом, сьогодні в Україні склалася досить своєрідна і неприродна мовна ситуація. Для прикладу: кількість носіїв російської мови у нашій державі перевищує кількість етнічних росіян. Але чи є мова, якою вони розмовляють, справжньою російською? На жаль, ні. Літературною українською мовою також мало хто розмовляє, у результаті чого здається, ніби рідна мова нашої країни – українсько-російський (російсько-український?) суржик: тільки в нас можна почути такі перли, як „кинутися в око”, „на містах”, „первий”, „згідно рішення”, з одного боку, і „пасёт задних”, „огласить конкурс”, „переложить текст”, з іншого.
Та в Україні проживають не лише українці та росіяни. Серед жителів нашої держави – кримські татари та гагаузи, поляки, білоруси, греки, болгари, румуни, євреї та багато інших. Вони також мають рідні для себе мови. Не треба забувати про це.
Але не хочеться робити тільки песимістичні прогнози і висновки. Звісно, „не все так погано у нашому домі”. На вулицях усе частіше можна почути українську мову. Відомі такі українські музичні гурти, як „Бумбокс”, „Океан Ельзи”, „Друга ріка" та інші. Літературна українська мова відроджується, чи намагається відроджуватися, у творах українських сучасних письменників. Здавалося б, ми з кожним днем таки наближаємося поволі до майбутнього... Так і хочеться додати „світлого”, але яким воно буде?..
Стародавні філософи казали: „Заговори, щоб я тебе побачив”. Як ми говоримо? Якими хочемо показати себе світові? Варто пам’ятати, що це залежить від кожного з нас.
 
Форум » Роботи юнкорів журналу "Стіна" » Роботи юнкорів до дня рідної мови » До Дня рідної мови (Ольга Русіна)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz