Четвер
28.03.2024, 14:46
ОСВІТА УКРАЇНИ
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная Репортаж з 4-го фестивалю української преси - Форум Регистрация Вход
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Роботи юнкорів журналу "Стіна" » Репортаж з 4-го фестивалю української преси (автор Ольга Тарновецька) » Репортаж з 4-го фестивалю української преси
Репортаж з 4-го фестивалю української преси
ukrosvitaДата: Середа, 13.01.2010, 14:32 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Администраторы
Повідомлень: 168
Репутація: 11
Статус: Offline
Журналістика – дуже не легка діяльність яка потребує неябиякого досвіду та практики. Постає питання: де взяти той досвід, коли ти журналіст-початківець, не маєш належної освіти, але є величезне бажання цим займатись? Саме тому Спілка Ініціативної Молоді (СІМ) та Студентська Рада Києва за підтримки Міністерства освіти та науки України вже четвертий рік організовують Фестиваль молодіжної преси, який спрямований на підвищення рівня кваліфікації молодих журналістів, передачі досвіду, та об’єдняння молодої преси зі всієї України.
Близько 70 амбіціозних юних журналістів, редакторів, фотокореспондентів зібралися з 12 по13 грудня в санаторії "Журавушка" під Києвом, щоб поділитися своїми творчими успіхами, послухати майстер-класи відомих журналістів, обговорити професійні проблеми, поспілкуватись або просто послухати та подивитись як це бути журналістом.
Окрім цього учасники фестивалю мали шанс вдосконалити свої навички в журналістиці за допомогою навчальної гри «СІМуляція», представити своє видання (на фестивалі було представлено всеукраїнський інформаційно-аналітичний журнал «СТІНА»), поспілкуватись з «зіркою» та подискусіювати на тему «навчання» з європейськими студентами.
Ведучим фестивалю був Олександр Корнієнко - засновник «СІМ», лідер громадського руху ВІКНО. Його досвід в навчальній практиці допоміг створити дружню легку атмосферу фестивалю, в якій кожний з присутніх почував себе комфортно та невимушено, одним словом - «у своїй тарілці».

На першому етапі молоді журналісти спілкуватись з Олександром Акименко журналістом бюро журналістських розслідувань, Сергієм Даниленко спеціалістом в сфері інтернет-журналістики, Михайлиною Скорик медіа-експертом, членом Київської незалежної медіа-профспілки, Юлією Жмакіною редактором "Сніданку з 1+1" та Вахтангом Кіпіані ведучим президент-шоу «Українська рулетка» на Першому Національному каналі.
Гості фестивалю провели лекції, в яких ділилися свої досвідом, історіями з свого життя в журналістиці, ідеями на майбутнє, надихали на творчість, давали поради, та навчали як бути професіоналом. Медіа експерти віднеслись до фестивалю дуже серйозно та відповідально, підготувавши презентації, зразки робіт, відеороліки. Наприклад Вахтанг Кіпіані презентував роботи зі своєї колекції газет «самвидав» яка є найбільшою в світі та розповів цікаві факти про видавничу справу.
Сергій Даниленко та Олександр Акименко підготували відеоматеріали та ознойомили юнкорів з інтернет-журналістикою та журналістикою розслідувань відповідно. Юлія Жмакіна ознайомила медіа-молодь з ефірною діяльністю, а Михайлина Скорик розповіла про техніку написання статей та представила безкоштовну навчальну печатну продукцію. Ці зустрічі допомогли побачити журналістику з професіональної точки зору.

На другому етапі фестивалю юні журналісти представляли свої видання, визначали плюси та мінуси. Були представлені студентські газети такі як «Поліграф», «Pulse», «ITSka», «ИПСухА», «Життя Non-Stop», «Балкон», «Polindrone», «П’ятниця», «Каменяр», «Вісник обдарованої молоді», «Student News», «5ый этаж», «XXI факультет», «Час Молоді», «Молода сила», «Мередіан», «Бортжурнал» та лише два незалежних видання «А5_Хм» - хмельницька молодіжна газета, та журнал «СТІНА» всеукраїнського масштабу.
Багато часу приділили обговорюванням та дискусіям на теми фінансової залежності видань від вищих навчальних органів (майже всі учасники представляли студентські видання які фінансуються відповідними вищими навчальними закладами), дифіциту талановитих журналістів та обмеженості свободи слова. Дуже багато студентів-журналістів скаржились на обмеженість вільного вибору тем для написання матеріалу. Написавши в одному випуску з уіверситетських газет про новий «лексус» ректора, цю газету миттєво закрили. Редакція газети заробила довгі «розборки». А коли журналісти намагались відстоювати свої права, тоді опинилися в числі студентів «на вильот». Це головна проблема в студентській журналістиці на думку їх представників.

На третьому етапі учасники фестивалю мали змогу перетворити набуті теоретичні знання в практичні навички. Організатори влаштували пресс-конференцію разом з Антоном Лірником учасником колективу «Дует імені Чехова», резидентом шоу «Comedy Club Ukraine». Лірник залюбки спілкувався з журналістами, відверто розповідав про себе, шуткуючи та розважаючи присутніх. «Я рівносторонно-розвинута людина - я однаково погано співаю і танцюю» - посміявшись відповідаює Лірник на питання юних журналістів. Також учасники фестивалю спілкувалися зі студентами з Польші та Словакії, які спеціально завітали на фестиваль, щоб розказати про засади студентської журналістики за кардоном.

Всі відвідувачі фестивалю залишились з позитивними емоціями та незабутніми враженнями, натхненними на розвиток українських медіа.
"Фестиваль - найкраща подія за цей рік! Я у захваті! Незважаючи на холод, що пробирав до кісток, особливо вночі, позитив двох днів зігрівав душу. З'явилися нові ідеї, емоції. Особливо вразила поява Антона Лірника, надзвичайна людина!
Я дуже вдячна організаторам, гостям, учасникам, усім, хто брав участь у фестивалі за приємну і захопливу атмосферу у поєднанні з навчанням та практикою! Такі заходи роблять молодь мобільнішою, кращою, і, звісно, професійною!" ділиться враженнями учасниця фестивалю Ніна Комолікова - учасник, член Виконавчої дирекції СІМ.
«Цьогорічний фестиваль - найякісніший в плані наповнення та кількості сприйнятої учасниками інформації. Крім того, це перший проект в якому ми працювали зі спонсорами, вперше - за межами Києва, і ще - з реальним відбором й конкурсом в 1,5 людини на місце.Видно покращення якості проекту і нові зони розвитку.» - коментує свою роботу співорганізатор фестивалю Олександр Дзюба.
Організатори проекту зробили IV Фестиваль молодіжної преси на більш вищому рівні в порівнянні з минулими, в якомусь сенсі фест став навіть міжнародним, оскільки фестиваль відвідали закордонні гості.

Щож, маємо надію, що фестиваль на досягнутому не зупиниться і буде йти далі по сходинках з кожним роком, допомагаючи талановитим молодим журналістам з великими бажаннями розвивати українську медіа-продукцію!

Тарновецька Ольга
 
Форум » Роботи юнкорів журналу "Стіна" » Репортаж з 4-го фестивалю української преси (автор Ольга Тарновецька) » Репортаж з 4-го фестивалю української преси
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz