П`ятниця
29.03.2024, 18:15
ОСВІТА УКРАЇНИ
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная 80 років кінотеатру «ЖОВТЕНЬ» - Форум Регистрация Вход
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Кінематограф очима молоді » Українське кіно: проблеми і перспективи » 80 років кінотеатру «ЖОВТЕНЬ» (29-го січня 2011 року)
80 років кінотеатру «ЖОВТЕНЬ»
ukrosvitaДата: Середа, 19.01.2011, 14:02 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Администраторы
Повідомлень: 168
Репутація: 11
Статус: Offline
29-го січня 2011 року виповнюється 80 років із дня проведення першого кіносеансу в київському кінотеатрі «ЖОВТЕНЬ». Це є перший в Україні кінотеатр, збудований по спеціальному проекту. Його назва тоді була «9-те Держкіно». А відкрився він прем’єрою кінострічки «ГЕГЕМОН» виробництва Київської кіностудії /нині – імені О.П.Довженка/.
Історія «ЖОВТНЯ» тісно пов’язана з подіями історії нашої країни, а також з історією вітчизняного і світового кіномистецтва, адже на його екранах демонструвалися майже всі кращі фільми радянського кіно, а також видатні картини зарубіжного. В його кінозалах виступали провідні діячі українського кіно, представляючи свої твори небайдужим кіноглядачам.
Найважчим, трагічним періодом в історії кінотеатру були роки фашистської окупації Києва, коли кінотеатр обслуговував окупаційну армію і показував фільми німецькою мовою. Не кращими роками для «ЖОВТНЯ» були й 90-ті, коли кіно було витіснено з кінотеатру, а в кінозалах панував нічний клуб під цинічною назвою «Аль Капоне».
Починаючи з 2000-го року «ЖОВТЕНЬ» веде відлік своєї нової історії. Будівля відремонтована, у двох кінозалах встановлена сучасна апаратура, в тому числі звукова система «DOLBY», нові глядацькі крісла, відкрито кафе, буфет, магазин відеодисків, арт-галерею, конференц-комплекс. І головне, - додатково відкрито три невеликі комфортні відеозали для перегляду артхаузного, авторського кіно.
Зараз «ЖОВТЕНЬ» - це 5-ти зальний кінокомплекс, який має сучасне кінообладнання, відповідну інфраструктуру і цікавий, грамотно спланований репертуар. Колектив кінотеатру налічує понад 40 персон, які отримують належну зарплатню. Аудиторія кінотеатру в 2010 році склала 120 тис. глядачів при соціально доступній середній вартості кіноквитка 29 грн. Податків, зборів, платежів у бюджет в 2010 році «Жовтень» сплатив понад 1,5 млн.грн. Бюджетної підтримки не одержував, податковими пільгами не користувався.
«ЖОВТЕНЬ» веде активну кінопропагандистську, кінопросвіт-ницьку роботу. В його залах, крім поточного прем’єрного репертуару, проходять регулярні фестивальні покази, кіноретроспективи, тематичні програми, прем’єри, творчі зустрічі глядачів з кінематографістами України, зарубіжних країн.
Значна доля екранного часу «ЖОВТНЯ» - кіно європейських країн. Така увага до європейських фільмів відзначена відповідною інституцією Європейського Союзу, внаслідок чого «ЖОВТЕНЬ» /один з двох кінотеатрів від України/ прийнятий до Міжнародної асоціації європейських кінотеатрів «ЄВРОПА-СІНЕМА», чим підтверджено відповідність організаційного і культурного рівня роботи кінотеатру європейським стандартам.
Всі ці успішні аспекти діяльності «ЖОВТНЯ» в останні роки стали можливими завдяки наполегливій творчій праці стабільного колективу на чолі з директором Людмилою Горделадзе, членом правління Національної Спілки кінематографістів України, яка очолила це підприємство на початку 2000-го року, прийнявши його в досить незадовільному стані, таким, що навіть не проводив основну діяльність, – показ кінофільмів.
А нині «ЖОВТЕНЬ» - це справжній сучасний заклад культури, успішне столичне підприємство національної кіноіндустрії, дбайливо охоронюваний трудовим колективом культурний раритет міста Києва.
80-річчя «Жовтня» - загальноміська культурна подія – для киян, культурної громадськості, засобів масової інформації.
 
Форум » Кінематограф очима молоді » Українське кіно: проблеми і перспективи » 80 років кінотеатру «ЖОВТЕНЬ» (29-го січня 2011 року)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz